Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Desteği
Ar-Ge veya Tasarım Merkezi olmanın avantajları nelerdir?
- Ar-Ge ve Tasarım Vergi Teşviği (%100): Ar-Ge faaliyetlerine ilişkin harcamaların tamamı yıllık gelir vergisinin tespitinde indirim konusu yapılmaktadır. Bu noktada en önemli husus söz konusu harcama kalemlerinin Ar-Ge ve Tasarım faaliyetleri ile doğrudan ilgili olmasıdır. Teşvik konusu harcama kalemleri şu şekildedir:
- Personel giderleri,
- İlk madde ve malzeme giderleri,
- Amortisman giderleri,
- Genel giderler,
- Vergi, Resim, Harçlar,
- Dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler.
- Gelir Vergisi Stopajı Desteği(%80-%95): Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde çalışan personelin bu çalışmalar karşılığında elde ettikleri ücret %80 ila %95 oranında gelir vergisinden muaftır. Söz konusu oran personelin eğitim durumuna göre değişim göstermektedir. Ayrıca Ar-Ge ve Tasarım faaliyetlerine yönelik ayırdıkları süreye göre teşvik miktarı değişim göstermektedir. Bununla beraber Ar-Ge ve Tasarım faaliyetleri ile ilişkili olmak koşulu ile dışarıda geçirilen süreler de teşviğe konu edilebilir.
- Sigorta İşveren Primi Desteği(%50): Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde görev alan personelin elde ettikleri ücret üzerinden hesaplanan sigorta primi işveren payının yarısı teşvik kapsamındadır. Üstelik Ar-Ge ve Tasarım faaliyetleri ile ilişkili olmak koşulu ile dışarıda geçirilen süreler buna dahildir.
- Damga Vergisi Desteği(%100): Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde mevzuat kapsamındaki faaliyetlere ilişkin düzenlenen kağıtlardan ve Ar-Ge ve Tasarım Merkezi personelinin ücretindeki damga vergisi alınmaz.
- Gümrük Vergisi İstisnası(%100): Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerindeki proje ve araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edilen hammadde, makine-teçhizat ve eşya gümrük vergisi ve her türlü fondan, bu kapsamda düzenlenen kağıtlar ve yapılan işlemler damga vergisi ve harçtan istisnadır.
- Temel Bilimler Personel İstihdam Desteği: Yalnızca Ar-Ge Merkezlerine yönelik bu destek kaleminde 2 sene boyunca ve Ar-Ge personel sayısının(destek personeli hariç) en fazla %10’ u kadar alınacak temel bilimler mezunu yeni istihdam edilecek personelinin brüt asgari ücreti kadar hibe söz konusudur. Temel Bilimler: Fizik, Kimya, Biyoloji, Matematik
Ar-Ge ve Tasarım Merkezi nedir? Aralarındaki farklar nelerdir?
Ar-Ge veya Tasarım Merkezi; yurt içinde Ar-Ge faaliyetlerinde bulunan, yeterli Ar-Ge veya Tasarım birikimi olan, aynı bina ve yerleşke içinde yer alan ve işletmenin organizasyon yapısında ayrı bir birim olarak örgütlenmiş yapılardır.
Aralarındaki en temel fark Ar-Ge merkezlerinde en az 15 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli gerekirken, Tasarım merkezlerinde en az 10 tam zaman eşdeğer personel gerekliliğidir.
Diğer önemli bir fark Ar-Ge merkezlerinde temel bilimler desteği söz konusu iken Tasarım merkezlerinde bu destek söz konusu değildir.
Son olarak Ar-Ge merkezlerinde herhangi bir lisans mezunu Araştırmacı statüsünde yer alabilirken, Tasarım merkezlerinde yalnızca Mühendislik ve Mimarlık Fakülte mezunları ve bakanlığın yayınlamış olduğu bölüm mezunları nitelendirilmektedir.
Ar-Ge ve Tasarım Merkezlerinde temel amaç ve yasal dayanak nedir?
Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri, teknoloji ve insan kaynaklarına yapılan yatırımların, teknolojik gelişmişlik, yüksek rekabet gücü ve yüksek refah seviyesi olarak geri döndüğü anlayışıyla hazırlanan 5746 sayılı Kanun kapsamında kurulmakta ve faaliyet göstermektedir.
Ar-Ge veya Tasarım Merkezi olmanın koşulları nelerdir?
- Ar-Ge ve Tasarım projelerinin hali hazırda konu, bütçe, kaynak, süre vs. kırılımında mevcut olması ve bu projelerin efektif yönetiliyor olması,
- Ar-Ge ve Tasarım faaliyetlerinin yurt içinde gerçekleşiyor olması,
- Yeterli düzeyde Ar-Ge proje yönetimi veya Tasarım faaliyetlerine ilişkin birikim ve kaynağının bulunması,
- Araştırmacı, Tasarımcı veya Teknisyen statüsünde Ar-Ge veya Tasarım Personeline sahip olunması,(Ar-Ge Merkezi için en az 15 Tam Zaman Eşdeğer, Tasarım Merkezi için en az 10 Tam Zaman Eşdeğer)
**Araştırmacı: En az lisans mezunu personel, Teknisyen: Meslek lisesi veya MYO’ların Fen, Sağlık, Tasarım, Teknik programlarından mezun personel, Tasarımcı: Mühendislik, Mimarlık ve bakanlığın yayınladığı bölümlerden mezun personel
**Tam zaman eşdeğer kavramı: 1 personelin 1 ay süreyle tüm eforunu Ar-Ge veya Tasarım faaliyetlerine ayırması 1 tam zaman eşdeğere denktir. Aynı şekilde 2 personelin 1 aylık eforlarının yarısını Ar-Ge veya Tasarım faaliyetlerine ayırması yine 1 tam zaman eşdeğere karşılık gelmektedir.
- Ar-Ge ve Tasarım Merkezi personelinin fiziki kontrolünü yapabilecek mekanizmaya sahip olunması ve bu bağlamda Ar-Ge Merkezlerinin ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş ve tek bir yerleşke veya fiziki mekan içinde yer alması diğer koşullar arasında yer almaktadır.
Danışmanlık Hizmetimiz – Ar-Ge Merkezi Kurulum, Teknik ve Mali Sürdürülebilirlik
Solvitech Proje olarak Ar-Ge ve Tasarım Merkezi danışmanlığımız çerçevesinde, uygunluk ön analizi, başvuru öncesi ön hazırlıkların gerçekleştirilmesi, başvuru dosyasının hazırlanması ve Ar-Ge Merkezi olduktan sonra Teknik-Mali sürdürülebilirlik konularında sizlere uçtan uca danışmanlık hizmeti sunmaktayız.
Ar-Ge ve Tasarım Merkezi konusuyla ilgili her türlü sorunuz için aşağıdaki formdan talep oluşturabilir, uzmanlarımızdan profesyonel destek alabilirsiniz.
Diğer destek ve hibe programları için tıklayınız.